Concept



“Protect the Small” is about leaving something concrete to enjoy change, discover new experiences through revamped sustainable fish cooking experiences that you can replicate and adapt.

Acknowledging all the intelligence and know how of food preparation that are part of our heritage, this blog is about recipes that can contribute to fish and artisan fishers sustainability.

See multi media links such as the fish artisan specialist (fisheries biologist), Alexis Fossi, taking us shopping for suistainable fish recipes, and share your recipe creations here.

Change can be delicious.

Invitation Greek / Invitation English

Tuesday, 2 November 2010

ATHENIAN QUENELLES

Ingredients:
Ζωμό γαρίδας ½ λίτρο
Χυμό τομάτας 250 ml
Πελτέ τομάτας (1 κ. σούπ.)
Αλάτι – πιπέρι
Ελαιόλαδο (2 κ. σούπ.)
+
Παλαμίδα (περισσεύματα) 500γρ
Αλεύρι 100γρ
Αυγά (ασπράδια)
Σχινόπρασο (1 κ. σούπ.)
Μαϊντανό (1 κ. σούπ.)
Άνιθο (1 κ. σούπ.)
Αλάτι – πιπέρι
Ούζο (2 κ. σούπ.)

Preparation:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ζωμό της γαρίδας, το χυμό τομάτας, το πελτέ τομάτας, αλάτι – πιπέρι και το ελαιόλαδο και το δένουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα περισσεύματα της παλαμίδας (ή άλλο ψάρι), αλεύρι και τα μυρωδικά, αλατοπίπερο, ούζο. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και αναμειγνύουμε σε ένα μαλακό ζυμάρι. Με το μείγμα φτιάχνουμε quenelle. Αφού η σάλτσα έχει ‘δέσει’, τη ρίχνουμε σε ένα ταψί μαζί με τα quenelle και τα φουρνίζουμε για 20-25’.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τη σάλτσα και τα quenelle.

No comments:

Post a Comment